Nej, du är inte välkommen

När man själv är invandrare (dock i en heeeelt annan verklighet än den utomeuropeiska invandrare i Sverige lever i), och bor i ett land vars medborgare måste ha visum ungefär precis överallt, upptar hela den här uppehållstillstånds- och visumproceduren rätt mycket av ens tankar.

För egen del innebär det att försöka få ett fast uppehållstillstånd, så jag slipper harva runt på mina tillfälliga visum. Det tar fem år, men jag kan få det tidigare om jag får barn med Underländskt medborgarskap. Det känns som det troligaste alternativet. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna få det eftersom vi köpt lägenhet och så, som står i mitt namn, men nehej, för att få fast uppehållstillstånd för det krävs det visst att man investerat minst tvåhundratusen dollar i fastigheter. Det har ju inte jag dårå.

Igårkväll hjälpte jag chefen med hans visumansökan till USA, han ska dit och undervisa en vecka på ett universitet. Det gör han varje år. Han har dessutom redan ”vanligt” visum till USA. Men eftersom han ska jobba måste han ansöka om ett extra. Varje år.

Det är sexton sidor med frågor man ska fylla i: Var man bor, vem man är gift med, vad man ska göra i USA, vad man jobbar med i Underlandet, hur mycket pengar man tjänar, datum för de fem senaste resorna till USA och om amerikanska ambassaden någon gång tagit avtrycken från alla tio fingrarna eller bara de två pekfingrarna, alla anställningar man haft de fem senaste åren, om man har eller har haft tuberkulos eller någon psykisk sjukdom, om man är terrorist, om man någon gång sagt upp sitt amerikanska medborgarskap för att slippa undan skatt, om man har röstat i USA fast man inte får, om man har ett amerikanskt körkort, om man har släktingar som bor i USA, om man har deltagit i eller planerat folkmord, två personliga referenser som inte får vara nära släktingar… and it goes on and on and on.

Efter att man fyllt i ansökan får man betala hundra dollar för att få en tid på ambassaden, där de kollar på din ansökan och säger ja eller nej. Oavsett svar ser du inte röken av dina pengar igen. Och blir det ett ja är de ändå noga med att tala om att ”ett visum inte garanterar inresa i USA, du kan bli stoppad och tillbakaskickad vid gränsen”.

Min chef lär inte ha några problem att få visum, han har ju fått det förr och är liksom tillräcklig viktig för att inte nekas.

Min kompis Catica drömmer om att förbättra sin engelska, men har inte råd att betala hundratusen (ungefär) för en termin i Europa eller Australien/Nya Zeeland. Hennes mamma bor i USA sen flera år tillbaka, och eftersom både resan till USA är mycket billigare än till någon annanstans, och uppehället skulle vara gratis, är det en möjlighet. Men de två gånger hon sökt visum till USA har hon blivit nekad. Hon kan aldrig åka och hälsa på sin mamma. Än mindre plugga engelska där en termin. Hon är inte välkommen.

Det är så jävla sjukt att man inte bara kan få förälska sig i ett land och tänka att ”här vill jag vara”, må det vara resten av ens liv, eller en liten del av det. Gränser och visum, vad är det för jäkla påhitt, egentligen?


9 responses to “Nej, du är inte välkommen

 • JenJen och Cookie

  Den enda gången jag varit i USA åkte jag från Mexiko (när jag bodde där) in i New York. Djävlar sådana köer de bildade för mexikanerna. Det var inte nådigt. Så fort de fick nys om att jag var svensk kom det dit tulltjänstemän och smörade och sa att jag stod i fel kö och att jag inte hade behövt fylla i alla papper vi fick på planet. De ville att jag skulle gå före hela kön. Jag tyckte det kändes lite konstigt, så jag sa tack, men nej tack och stod kvar.

 • JenJen och Cookie

  Ha! Nu kan jag kommentera! Har inte kunnat göra det här innan, eller i alla fall på ett tag!

 • inte skyldig

  asså fy fan va sjukt. man blir ju förbannad.

  • underlandet

   Men, minst sagt. Det är så svinigt, liksom. Och det blir ju inte bättre av att tack vare USAs militära biståndsplan till Underlandet får USA-medborgare sitt underländska visum GRATIS.

 • AnnalunA

  Jag vet, det är helt sjukt. Underlandet är ett av de svåraste länderna att få visum ifrån. Jag har ju skaffat greencard och är ändå svensk, men jag fick gå igenom det som din chef o mer därtill samt betala jag vet inte hur många tusen för att få jobba samt social security number…USA är typ värst i världen gällande visum.

 • fariahn

  Det är för jävligt.. Nu tycker jag synd om din kompis som inte kan hälsa på sin mamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: