Vi och Dom

Har just skickat femtielva brev till olika ambassader med ”hej, det här är vår organisation, vi finns på riktigt och vill snälla saker och skickar en massa folk på olika läger och utbyten världen över, så snälla när våra deltagare inom kort kommer med sina visumansökningar kan ni väl bevilja dem, please?” och det slår mig igen hur jävla orättvis världen är och hur helt stört det är med nationsgränser.

Jag glider fram på en räkmacka världen runt med mitt svenska pass, för Sverige tillhör ju De Priviligierade Länderna här i världen, de vars medborgare inte misstänkliggörs så fort de vill utanför gränserna till den stat de råkat födas i. De som inte antas vilja stanna och suga ut Systemet så fort de blir insläppta i ett av de Utvecklade länderna, där allt ju är så himla fint och bra och där precis alla i hela världen vill bo om de bara fick chansen. Jo, tjena.

Underlandet, som jag bosatt mig i, är ett av de där länderna vars medborgare krävs på visum nästan precis överallt. Till och med till grannlandet, dit Revolutionären skulle resa över jul, en resa som han fick ställa in eftersom grannlandets ambassad hade slut på sina specialpapper och inte kunde skriva ut något visum.

Och Underlandets medborgare blir konstant misstänkliggjorda, och jag vet inte hur många historier jag hört om ändrade planer efter nekade visum. Alla har en på lager. Nu senast vännen E som ska plugga i Australien ett år, och på vägen skulle han stanna tre veckor i Frankrike för att hälsa på flickvännen. Men trots visum till Australien och intyg och allt (som ju visar att han faktiskt inte har tänkt stanna kvar i Frankrike) blev det blankt nej, för det var så misstänkt att en stor summa pengar plötsligt satts in på hans konto i december. Trots att han kunde bevisa att pengarna kom från att han sålt sin bil – just för att han ska till Australien ett år.

Varken till Europa eller Nordamerika kan man åka på semester bara sådär, om man råkar vara medborgare i Underlandet.  Visumansökan till USA är en dyr, omständig och långsam procedur, och nekas ofta på helt godtyckliga grunder. Medan USA-medborgare som enda nationalitet får uppehållstillstånd gratis i Underlandet.

Och nationsgränser och rasistiska jävla visumregler som går ut på att ”Vi” tror att vi är så himla mycket bättre än ”Dom” och att ”Dom” kommer att invadera oss och suga ut oss om vi inte skyddar oss är fan det stördaste som finns.

Och jag räcker fingret åt jävla Schengen och stannar mycket hellre här på andra sidan, med de som är ”Dom”.


One response to “Vi och Dom

  • annaluna

    I know, det är hemskt! Har varit med om så många som nekats att komma hit över typ julen för att hälsa på släkt, trots långa brev och intyg på att de bara ska över på semester…Så sjukt orättvist!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: